L’emmagatzematge és un dels elements indispensables dins de les tendències tecnològiques. La seva evolució i els canvis que ha experimentat en els darrers anys ha estat espectacular.Publicidad
Si hi ha un element que ha canviat en els últims anys aquest ha estat el de l’emmagatzematge i el responsable d’aquest canvi ha estat, sense cap dubte, el núvol. No s’entén la situació actual de l’emmagatzematge sense abans fer referència a el món cloud i és que, l’adopció per part de les organitzacions de l’entorn cloud ha possibilitat que l’emmagatzematge es converteixi en un factor fonamental i que gràcies a ell puguin desenvolupar tendències com el Big Data o la Intel·ligència Artificial.
A hores d’ara, el món de l’emmagatzematge es troba en un període en què s’està produint una convergència entre l’emmagatzematge físic i les noves tendències cap a l’emmagatzematge en entorns virtuals, de manera que estem presenciant un escenari completament nou quant a l’emmagatzematge de dades. En aquest sentit, Pedro González, desenvolupador de negoci de Kingston, afirma que “cal destacar que s’està produint una expansió en la gamma de solucions d’emmagatzematge disponibles tant per al mercat corporatiu com per al d’usuari final. A més, no només augmenta la quantitat de dispositius a disposició dels usuaris, sinó que també veiem com aquests mateixos productes són cada vegada més complets i compten amb millors especificacions tècniques, centrades fonamentalment en la seguretat i la capacitat “.
Per això, David Rebollo, Storage Sales Specialist, Lenovo Data Center Group, és clar a l’assegurar que “l’emmagatzematge flash serà el protagonista dins de les solucions de gestió i emmagatzematge de dades, ja que ofereix a les organitzacions millores pel que fa a la velocitat i capacitat de resposta de les seves principals operacions de negoci. I és que l’emmagatzematge flaix accelera enormement les càrregues de treball crítiques i ofereix un sistema sòlid de gestió de lloes dades, protecció integrada i escalabilitat uniforme “. Per la seva banda, Marc Blanco, country manager d’Espanya i Portugal de Pure Storage creu que “Hi ha diverses tendències en joc en el mercat actual, però, apuntalant totes elles està tancar la bretxa entre l’emmagatzematge en el núvol privada i pública. A mesura que més i més clients adopten el núvol híbrida, és fonamental que la seva infraestructura estigui optimitzada per a la mobilitat de les dades. Un altre punt clau és que les empreses busquen el moviment cap a l’emmagatzematge flaix. El flaix va emergir ràpidament com a força dominant en el mercat d’emmagatzematge fa uns anys, i mostra un creixement positiu, mentre que els discos durs i les cabines flash híbrides estan disminuint la seva presència. Vam ser el primer proveïdor a impulsar l’adopció generalitzada d’emmagatzematge 100% all-flash, i des de llavors la infraestructura basada en flash ha fet possibles noves innovacions “.
En definitiva, el que està passant és que estem veient una explosió en la quantitat de dades que es generen i que creixen de manera exponencial dia a dia. Segons l’estudi Global Data Protection Index, elaborat per Dell Technologies es revela els números d’aquest increment espectacular: un 569% de l’volum de dades que gestionen les organitzacions de tot el món durant el període 2016-2018, així com un creixement de 50 punts percentuals en l’adopció de tecnologies de protecció de la informació. La dada més significativa és que les organitzacions han passat de gestionar, en mitjana, 1,45 PB en 2.016-9,70 PB en 2018. També és destacable que el 92% dels enquestats diu ser conscient de la valor potencial de les seves dades i que un 36% ja ha posat en pràctica fórmules per monetizarlos. Però un factor important que cal destacar és que les empreses ja no es limiten a guardar aquestes dades sinó que necessiten analitzar aquestes dades en temps real possible per obtenir informació i un avantatge competitiu. I és aquí on apareix un dels principals reptes als quals s’enfronten les empreses ja que treballar amb semblant quantitat de dades fa que sigui més difícil moure’ls per la qual cosa les empreses han de implementar solucions que permetin analitzar-on es creen, i fer-ho de forma ràpida i fàcilment.
Per això, Andrés Rei, Enginyer de Sistemes Sènior de Nutanix, resumeix les necessitats futures d’aquest mercat a les següents: “cada vegada veurem més entre les” grans “empreses de el sector, destaca una vitalització de la mateixa, a més d’una integració amb el resta de components de la Infraestructura. Realment, aquesta és l’única opció per poder competir en un mercat cada vegada més definit per SDDC. A més de la integració i vitalització, veurem unitats cada vegada més ràpides basades en all-flash, les quals no serviran de molt si abans no s’aconsegueixen eliminar els problemes heretats de rendiment per l’ús de controladores. Veient la tendència cap a una “cloud mixta”, i cap al fet que cada vegada estiguem més abocats a l’ús de Datacenters mixtes basats en Clouds públiques i privades, el mercat d’emmagatzematge s’ha d’adaptar a nous requeriments com la integració amb proveïdors externs per compartir de manera transparent l’ús d’emmagatzematge i integrar el repartiment de càrregues entre Datacenters. Pel que fa a la gestió de les còpies de seguretat, i tot i que aquesta opció encara se segueix considerant abans que la creació d’Snapshots de LUN, és important ressenyar que aquesta forma de treballar canviarà, donant pas a una visibilitat a nivell granular de VM o APP per a realitzar Backups eficients sense tenir en compte on estigui la dada “.
Emmagatzematge Definit per programari
Com dèiem a l’inici d’aquest reportatge la culpable d’aquest desenvolupament ha estat el núvol que ha possibilitat que les empreses hagin aconseguit una major agilitat en el centre de dades. Encara que l’emmagatzematge en cloud és fàcil d’implementar ràpidament i en increments petits, col·locar dades en el cloud no resulta viable en totes les situacions i, a més, recuperar o repatriar dades té un cost tant en temps com en diners. I gràcies al núvol, la tendència més clara de l’emmagatzematge passa pel SDS o emmagatzematge definit per programari. De fet es pot afirmar que ha deixat de ser una tendència per convertir-se en una realitat ja que l’emmagatzematge definit per programari permet ser més àgil a l’hora de solucionar problemes. I és que, gràcies a l’SDS es poden copiar els avantatges del núvol moure als entorns de núvol híbrida i permet negociar amb el proveïdor de programari que més li interessa a les empreses. SDS aporta economia d’escala que permet a les empreses créixer de forma ordenada. Segons l’opinió de Jaume Balañá, director tècnic de NetApp, “l’emmagatzematge definit per programari és una realitat que respon a la necessitat d’adaptabilitat i agilitat similars a les del núvol per a entorns on-premissa, i que gràcies al seu abstracció de la capa d’infraestructura permet suportar serveis d’emmagatzematge especialment adaptats en multitud d’entorns. Així, per exemple, amb les solucions SDS de NetApp és possible posar en marxa solucions d’emmagatzematge empresarial en ubicacions remotes o per donar suport a aplicacions mòbils, en els quals l’espai i el suport tecnològic siguin limitats, i, al seu torn, aquests llocs remots poden participar plenament en la infraestructura de tecnologia compartida sense renunciar a altres prestacions “. Rafael Díaz-Guardamino, Modern Data Center Sales Enterprise Iberia de Dell Technologies, l’auge de l’SDS és “a causa dels avantatges de versatilitat, automatització i senzillesa característiques d’aquest tipus de solucions. Per això, cada vegada més empreses opten per solucions d’emmagatzematge definides per programari en la seva més pura essència. Això és tant així que fins i tot les nostres solucions d’emmagatzematge més tradicionals han estat evolucionades per poder ser definides i gestionades des de capes de programari externes i per tant puguin beneficiar d’aquests avantatges “.
En aquest sentit, Antonio Pizarro, Head of Enterprise Solutions d’OVHcloud assenyala que “el principal avantatge que aporta l’emmagatzematge definit per programari és que brinda més flexibilitat i escalabilitat al no haver de dependre de el maquinari, el que és molt útil per exemple a la hora de realitzar migracions, a l’permetre que ja no s’hagi de supeditar el maquinari en origen amb el de destinació “. En definitiva, l’emmagatzematge definit per programari representa un canvi de filosofia, tant en la forma de treballar, monitoritzar … En l’emmagatzematge definit per programari podem gestionar 1GB o Petabytes d’una forma senzilla, assegurant una major escalabilitat i sense afectar el rendiment, a més d’obtenir una visió global del nostre emmagatzematge mitjançant l’eliminació de sitges. Important també és el major rendiment aconseguit quan l’emmagatzematge per programari utilitza maquinari distribuït. Com assegura el portaveu de Nutanix, “totes les empreses que comencen amb aquesta nova filosofia no volen tornar enrere; els avantatges obtinguts són moltes “.
El núvol que tot ho va canviar
Són els entorns cloud els que han possibilitat que el mercat de l’emmagatzematge to visqui una segona joventut. D’altra banda, cada empresa es troba en una etapa diferent del seu viatge pel núvol. No obstant això, el núvol híbrida ha sorgit com una tendència clau d’emmagatzematge. La infraestructura de TI tradicional no es va crear per satisfer les demandes d’un entorn empresarial modern i d’ús intensiu de dades, sinó que es va construir al llarg de el temps, projecte per projecte, donant com a resultat una infraestructura fragmentada i aïllada. Però el problema, com afirma el portaveu de Pure Storage, “el núvol ha complicat encara més les coses ja que hi ha un dilema comú: el núvol pública no està dissenyada especialment per a les necessitats de les empreses i l’emmagatzematge de nivell empresarial no és tan fàcil d’usar com el núvol, el que ha provocat que fins ara moltes empreses s’hagin vist obligades a triar entre una i altra opció. Independentment d’on es trobin les organitzacions en aquest camí a través del núvol, la recomanació és que permetin que els seus objectius generals de negoci guiïn la seva decisió sobre si desplegar les seves aplicacions on-premissa o en diferents núvols. Haurien d’aprofitar el millor del que hi ha disponible tots dos mons per construir aplicacions híbrides que treguin partit del millor de cada un d’ells. L’important és tenir la capacitat de traslladar les aplicacions nascudes en el núvol a un entorn local, o viceversa “.
L’emmagatzematge definit per programari és una realitat que respon a la necessitat d’adaptabilitat i agilitat similars a les del núvol per a entorns on-premisse
I és que, el mercat d’emmagatzematge ja s’està veient afectat per la implantació de l’clouds híbrides o cloud públiques. Ara, les empreses requereixen menys emmagatzematge i gran part dels serveis tradicionals ja estan externalitzats. Tal com assegura el portaveu de Nutanix, “tot i que inicialment es va pensar que l’impacte podia ser més gran, les empreses d’emmagatzematge estan adaptant-se a l’canvi, oferint solucions més completes i cada vegada més integrades amb solucions cloud privades, a l’contrari que amb núvols públics . Arran d’això, les empreses “tradicionals” d’emmagatzematge que no s’adaptin a l’canvi podrien patir una disminució de la seva quota de mercat “. La realitat és que el núvol és un element essencial i com afirma el portaveu de OVH, “la majoria dels projectes nous ja estan en cloud, però encara hi ha una sèrie de reptes pel que fa a l’legacy i la integració de càrregues onpremises en una gran part d’empreses. És important que els proveïdors donem diferents opcions per migrar al núvol i treballem amb estàndards i solucions interoperables, ja que és l’única forma d’avançar cap a entorns híbrids i multicloud basats en les necessitats específiques de cada client “.
I dins del núvol cobra especial importància el núvol híbrida. I això és perquè amb el núvol les empreses es troben davant d’un model flexible però que té certes limitacions tècniques. Just el contrari del que li passa a la tradicional emmagatzematge on-premissa que és un model que no té limitacions tècniques però que no és gens flexible. Així que el núvol híbrida soluciona dos problemes. En aquest sentit, José Moreno Vieco, Head of Business Development de Fujitsu Product Business Line “els serveis cloud ofereixen molts avantatges, però per compliment ja hi ha moltes empreses i organismes que no poden usar-lo, tenint en compte que a dia d’avui, els hiperescalares no tenen CPDs a Espanya. I de la resta, determinats serveis com el correu electrònic ja té una implantació massiva, altres van més lents. Sota el meu punt de vista, les aplicacions de negoci encara tardaran a pujar-se a l’cloud, l’aposta va més per solucions de cloud híbrid “. Per la seva banda, el portaveu de Dell Technologies, “potser un dels canvis més rellevants en el món de les infraestructures d’IT és l’eclosió del núvol com a model operatiu. Aquests últims anys hem vist com aquest model operatiu no és unidireccional cap al núvol pública, sinó que la realitat actual presenta el núvol híbrida com l’opció triada en la majoria dels clients, ja que permet a l’empresa mantenir una infraestructura privada per als recursos confidencials “.
Emmagatzematge – Tot es flash
És una altra de les tendències que s’han convertit en realitat. L’emmagatzematge flash és assumit per la pràctica totalitat d’empreses. Segons les dades d’IDC, corresponents a el primer trimestre d’aquest any, el mercat d’emmagatzematge flash va generar més de 2.470 milions de dòlars en ingressos, creixent un 17,5% interanual. Aquestes dades avalen la tendència de mercat cap als sistemes d’emmagatzematge d’estat sòlid, atès que les organitzacions no poden perdre ni un segon en la gestió de les dades crítiques i necessiten accés ràpid a les seves aplicacions a la vegada de buscar protegir aquestes dades amb una latència mínima d’accés als mateixos. Tal com afirma Jaume Balañá de NetApp, “la tecnologia Flash evolucionarà a ritme de dos dígits anualment. Ara per ara no es concep una altra tecnologia de “disc” que no sigui el SSD. Excepte per a algunes aplicacions que necessiten discos rotacionals, però que són cada vegada més perifèriques. L’ús de l’Flash s’ha generalitzat ja que, gràcies a les tecnologies de reducció de la dada, és fins i tot més competitiu en preu tenint en compte, a més, la seva densitat, fiabilitat, gran rendiment, i la seva relació de cost $ / GB. En l’actualitat, i en el curt termini, es continuaran desplegant dos nivells d’emmagatzematge (Flash i NL-SAS / SATA) per a aplicacions empresarials i emmagatzematge de llarga retenció i elevat volum respectivament “. Per la seva banda, Pedro González de Kingston considera que “estem sent testimonis de la implementació de solucions d’emmagatzematge virtual, però el model tradicional en dispositius físics segueix predominant. Aquest fet, unit a l’auge dels centres de dades corporatives impulsarà el creixement de l’emmagatzematge flash en productes com els SSD. D’altra banda, els principals beneficis que ofereixen a les empreses són les seves funcionalitats de seguretat i protecció de la informació que emmagatzemen, així com un creixement significatiu en les capacitats i velocitats de transmissió d’informació, entre d’altres. Gràcies a aquest desenvolupament, les empreses compten amb dispositius que els permeten desenvolupar les seves activitats amb total fiabilitat ”
L’èxit que estan tenint les tecnologies flash ve donat perquè té una sèrie d’avantatges importants per a les empreses. El portaveu de Dell Technologies, Rafael Díaz-Guardamino, assenyala alguna d’elles: “en primer lloc, aquesta tecnologia contribueix a la modernització de la infraestructura de centre de dades i permet executar a la perfecció les aplicacions de missió crítica a una velocitat ia un preu inimaginable fa uns quants anys. Cal tenir en compte que la tecnologia Flash cobreix actualment totes les capes de TI, independentment de si són entorns virtualitzats o no. A més, la tecnologia Flash no només agilitza la gestió, sinó que també permet incorporar als sistemes noves funcions, algunes tan importants com la deduplicació de la informació, mitjançant la qual els sistemes d’emmagatzematge eviten que la informació redundant sigui gravada en el sistema de emmagatzematge. La conseqüència d’això, quan es disposa d’un nombre molt elevat de llocs de treball virtualitzats de característiques similars i que comparteixen informació comú, és que podem gestionar diversos milers de llocs amb la infraestructura d’emmagatzematge corresponent a menys de la meitat tant pel que fa a la compra, com a despeses ambientals, la qual cosa aporta una major sostenibilitat “.
Big Data i Emmagatzematge
Una de les tendències que s’ha vist evolucionada per l’evolució que ha sofert el mercat de l’emmagatzematge és Big Data. L’anàlisi massiva de grans quantitats de dades ha deixat de ser un fenomen per esdevenir una realitat que moltes empreses fan servir per aconseguir un avantatge competitiu. D’acord amb la consultora IDC, el mercat de solucions per Big Data arribarà aquest any els 45.000 milions d’euros i l’expectativa és que es continuï el ritme de creixement en inversions en programari, infraestructura (tant en el Cloud com a On-Prem) i desenvolupament ja que les iniciatives de Big Data Analytics ja comencen a formar part de l’core de negoci de les empreses. Jaume Balañá d’NettApp creu que “l’adopció de l’ús de sistemes i solucions de Big Data Analytics i el continu desenvolupament de nous entorns i aplicacions de processament massiu que s’han anat incorporant a l’ecosistema de Big Data en els últims anys ha fet que els diferents tipus d’informació que es necessiten processar (no estructurada, semiestructurada i estructurada) creuen sitges i complexitat, alhora que suposen un gran repte pel que fa a escalabilitat, gestió i protecció de la dada. Si bé és cert que les iniciatives basades en models Cloud resolen de manera nativa el problema de l’escalabilitat i gestió, aquestes no són factibles de vegades a causa de regulacions pel que fa a la privacitat i confidencialitat de les dades i fan que les empreses optin per models de cloud híbrida “.
Seguretat en el Dipòsit
I arribem a el tema clau. Un altre element que ha evolucionat molt en els últims anys, passant de ser considerat com una cosa secundària a ser un element fonamental per a qualsevol dels models d’emmagatzematge. La importància creixent que tenen les dades en les organitzacions, ha possibilitat que la seguretat s’arribi a convertir en una obsessió. La protecció de la dada és una de les primeres qüestions que plantegen els directors d’IT i Arquitectes de solucions; són conscients de la importància que comporta la continuïtat de l’negoci. I el portaveu de Nutanix posa algunes preguntes: “què RPO / RTO necessitem en la nostra corporació? ¿Quin cost comporta? o ¿podem variar RPO / RTO i què no sigui en els dos casos 0? són vitals per a un correcte dimensionament de la nostra solució. De fet, sempre se sol incloure en les previsions. No obstant això, aquests responsables tecnològics s’enfronten a la dura tasca de «defensar» aquests pressupostos en les seves empreses: es tracta d’un servei crític que, en la majoria d’ocasions, no és visible si no hi ha “errors” que requereixin d’una recuperació de l’entorn “. La veritat és que per poder assegurar la dada, sobretot pel que fa a entorns cloud és “treballar amb proveïdors i solucions certificats oficialment i que assegurin la seguretat de les dades tant a nivell legal com de disponibilitat -per exemple, davant d’atacs DDoS o altres bretxes de seguretat-, sobretot en el cas de dades sensibles. També les empreses haurien d’examinar en detall les regulacions que afecten l’emmagatzematge de les seves dades doncs, per exemple, si estan allotjats en proveïdors americans -fins i tot en territori europeu- poden estar subjectes a la CLOUD Act i la Patriot Act nord-americans. “, Afirma Antonio Pizarro de OVH. Però és que a més, tal com afirma Marc Blanc de Pure Storage, “el model tradicional de backup / protecció de dades de” disc a disc a cinta “està fracassant a l’hora de complir amb les exigències de l’era del núvol. Les organitzacions que miren cap al futur han de mirar cap a un model més modern, de ‘flash-to-flash-to-cloud’. La combinació de flash i cloud ha reinventat la protecció de dades, permetent una ràpida recuperació local des flaix, una retenció a llarg termini de baix cost i la reutilització de dades en el núvol ”
Les tecnologies de seguretat de la dada estan en constant evolució, ja que aquesta dada és un element fonamental i de gran valor per a qualsevol tipus d’empresa. Les organitzacions cada vegada estan més conscienciades de la importància de salvaguardar les seves dades amb entorns de backup i recuperació, Disaster Recovery, garantia de privacitat i compliment de normatives. Amb això, Jaume Balañá, director tècnic de NetApp, les empreses volen aconseguir: – evitar la pèrdua de dades accidental, protegir-se de l’ransomware, virus o altres atacs maliciosos, o evitar en general que les seves dades pateixin cap dany; – protegir-se davant fallades energètics, complir els requisits més exigents pel que fa a punts de recuperació, i aprofitar tot el potencial de l’cloud per modernitzar els entorns de recuperació de desastres; – complir amb les normatives governamentals, gestionar la seguretat de les dades de forma eficient al llarg dels diferents nivells d’emmagatzematge, inclòs el cloud híbrid, i complir els requisits de recuperació davant desastres i arxivat sense comprometre la seguretat de les dades; – i bloquejar els fitxers d’escriptura única i lectura múltiple.
font: https://revistabyte.es/tema-de-portada-byte-ti/almacenamiento-la-nube/